maanantaina, lokakuuta 02, 2006


Tässä on hermojaraastavin neuleprojektini...

Aloin tehdä kultsille kaulaliinaa pystyraidoin, 1 o ja 1 n, ei ole vaikeata. Mutta, kaulaliinaan muodostuu 11 pystyraitaa, eli tekeleessä on koko ajan kiinni myös 11 lankakerää. Ja joka kerroksella, joka langanvaihtokohdassa pitää eri väriset langat kiertää keskenään, mikä taas saa langat sotkeutumaan... Montaa kerrosta ei voi neuloa, ennenkuin pitää selvittää langat, johon menee aikaa vähintäänkin tuplasti neulottuun aikaan verraten.

Olen kokeillut erilaisia järjestelmiä langankiertoihin ja lankakerien järjestyksiin solmujen välttämiseksi, tuloksetta. Olisiko ainoa keino saada pystyraitahuivi tehtyä ilman langansotkuja neuloa 1 raita valmiiksi asti ja sitten neuloa siihen seuraava kiinni aina jotenkin poimien silmukka edellisen raidan reunasta?

Boolikulhokin pääsi hyvään käyttöön, keräsin lankakerät sinne. Sotkut olivat vielä pahempia kerien pyöriessä pitkin olkkaria ja sohvan alla pölykoiria tervehtimässä...

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse kyllä tekisin mieluummin virkkaamalla, tuo on aika rankkaa neulottavaa!

Helmis kirjoitti...

Huh, onpas aika homma.
Itse tekisin huivin poikittain, siis leveyssuuntaan, aina yksi raita kerrallaan.
Näin olen tehnytkin ja jätin sitten ne langanpäät hapsuiksi päihin.
Mutta minä oonkin laiska :)

Jenni kirjoitti...

Mulla on vähän sitä vikaa, et jos oon jotain päättänyt niin sitten se tapahtuu kans... Ja nyt haluan tehdä pystyraitaneulotun huivin, oli sitten millainen urakka tahansa :)

Anonyymi kirjoitti...

Mä asetan kerät pöydälle oikeaan järjestykseen ja pyörittelen niitä neuloessa samanaikaisesti noissa värinvaihtokohdissa. Tosin nurjan puolen kerros vaatii vähän akrobatiaa... Ajattelin kyllä opetella tuon neulomisen myös vasemmalta oikealle, niin ei tarvitsisi neuloa nurjalta puolelta ollenkaan ;). U

Maija kirjoitti...

Hei. Vinkki pystyraitaneuleen neulomiseen. Tein jonkun kauneimmat käsityöt lehden mallin mukaan ohuilla pystyraidoilla huivin joululahjaksi. Se neulottiin pitkillä pyöröpuikoilla vaakatasossa, eli kamalan isolla silmukkamäärällä. Neuleessa neulottiin aina samalla värillä kaksi kerrosta, jolloin muodostui ohuita raitoja. Ja mikä parasta, se neulottiin ainaoikein. Kerrosten päihin jätettiin pitkät langanpätkät, mistä solmi helposti hapsut työn lopussa. Itse tein sen Nalle-langasta, mutta mikä vaan tietenkin käy. Pitää vain laskea neuletiheys ja katsoa minkä pituisen huivin haluaa. Silmukoita pitää luoda reilusti enemmän kuin lopulliseen malliin tulee, jotta toisella kerroksella voi kaventaa noin joka 7:n silmukan pois, vastaavasti toiseksi viimeisellä kerroksella taas lisätään nuo samat silmukat. Tämä tehdään ettei huivin reuna vedä. Toivottavasti on apua... Huivista tuli tosi kiva ja on ollut ahkerasti käytössä =)