torstaina, tammikuuta 05, 2017

Kevättunnelmissa

Omakotitaloasujana olen kiinnostunut puutarhajutuista, vaikka omaa pihaa vielä koristavat lähinnä rikkaruohot. Haaveilen, että vielä jonakin kesänä pihamaani on rauhoittava keidas kauniiden istutusten, upeiden havukasvien ja  kiviaiheiden kera. Tähän on vielä hyvin pitkä matka, mutta hetkeksi vaivun aina unelmiin ja olen ajattelematta miten kaukana tuosta keidastunnelmasta vielä ollaan.


Seuraan muutamaa puutarhablogia ja huomasin, että niissä eletään jo vahvasti kevättunnelmissa. Inspiroiduin sitten itsekin hieman miettimään tulevaa kesää ja pihamaatani, vaikka pakkanen paukkuu ulkona parissakymmenessä asteessa. Avainsanojani oman pihan suhteen voisivat olla helppohoitoisuus, havut, kivikkokasvit ja erilaiset heinät. Eipä tosin sellaista kaunista puutarhaa taida ollakaan, jolle ei mitään tarvitsisi tehdä, mutta kun pinta-alaakin pihamaalla on, niin kovin paljon jatkuvaa nyppimistä ja kitkemistä vaativia istutuksia en halua.


Sain käsiini muutaman siemenluettelon ja selailin minkä kasvien siemeniä voisin tilata ja kasvattaa. Näissä luetteloissa olikin monien kasvien siemeniä, joita olen nähnyt lähinnä valmiina taimina puutarhamyymälöissä. Jospa kokeilisin kasvattaa joitakin näistä itse. Erityisesti kiinnostuin heinäkasveista, niissä onkin koossa ja värissä paljon vaihtelua.  Ei kai pihassa ole pakko olla varsinaisia kukkivia perennoja? Minulle riittäisi kukiksi kesäkukat ruukuissa. Heinäkasveista voisin kokeilla vaikka jopa puolitoista metriä korkeaksi kasvavaa elefanttiheinää tai yhtä korkeaa pampaheinää. Myös matalampi nuokkugammaheinä ja hopeaheinä sopisivat pihalleni.

Kesää kaipaillessa kuviin pääsivät tänään joululta kukkivat skimmia ja amaryllis. Nämä onkin kuvattu talvilomaillessani muutaman päivän lapsuusmaisemissani. Näillä pakkasilla ei oikein ulkokuvia tohdi ottaa, joten kuvailut jää sisätiloihin. Mutta kyllä ulkonakin on tarjennut sen verran käydä, että veimme ruokaa pikkulinnuille lintulaudalle ja peuroille pellon reunaan.

Ei kommentteja: