torstaina, joulukuuta 01, 2016

1. joulukuuta: Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä on yksi joulun ajan vakiresepteistäni, tulee tätä satunnaisesti tehtyä muulloinkin, mutta jouluun tämä maltainen ja makea limppu kuuluu ehdottomasti. Olen hionut oman reseptini vuosien saatossa omaan makuuni täydelliseksi ja taitaa se muillekin maistua. Olen kokeillut käyttää taikinan nesteenä niin piimää, kuin appelsiini- ja omenamehua, siirapin ja hiivan määrää olen hionut sekä kuivien aineiden suhteita muokkaillut. Näillä aineksilla olen ehtinyt leipää tehdä useamman vuoden ajan ja ohje on tullut niin tutuksi, ettei enää tarvitse miettiä, että mitä tuli ja kuinka paljon.

Saaristolaisleivän valmistus on helppoa, mutta aikaa vievää. Lisäksi vuoat ovat tarpeen, en ole kokeillut tehdä kertakäyttövuokiin vaan minulla on metalliset vuoat jotka kestävät vuodesta toiseen.



Ainekset

1 litra appelsiinimehua
1 pala hiivaa
1 rkl suolaa
2,5 dl tummaa siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl kauraleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 l vehnäjauhoja

Vuokien voiteluun rypsiöljyä

Leivän pinnan voiteluun 1-2rkl siirappia ja muutama rkl vettä.

Lämmitä appelsiinimehu kattilassa kädenlämpöiseksi, liuota hiiva nesteeseen, lisää suola ja siirappi. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi puuromaiseksi taikinaksi. Anna kohota noin tunti, mikäli on kiire, voit jättää tämän kohotuksen väliin. Sekoita taikina uudelleen tasaiseksi ja jaa kolmeen 2 litran öljyttyyn leipävuokaan. Anna kohota tunti-puolitoista. Paista ylä-alalämmöllä (en siis suosittele kiertoilmaa!) 175 asteessa tunti, voitele pinnat siirappivedellä ja anna paistua vielä 20 minuuttia. Nosta vuoat uunista, anna jäähtyä puolisen tuntia. Kumoa leivät vuoista ja anna jäähtyä. Leipä säilyy jääkaapissa hyvinkin viikon ja sopii hyvin pakastettavaksi.

Saaristolaisleipä on herkullista heti tuoreena ja lämpimänä voin kanssa. Oikeastaan kuitenkin se on vielä parempaa jäähtyneenä, kun maut ovat tasaantuneet ja rakenne tiivistynyt muutaman päivän jääkaapissa. Mielestäni paras päällinen saaristolaisleivälle on tekemäni silliherkku, joka myös kuuluu joulun suosikkiresepteihini.

Näitä maukkaita mallasleipiä tulee joulun alla leivottua useaan otteeseen.

Ei kommentteja: