maanantaina, joulukuuta 05, 2016

5. joulukuuta: Possunäkkärit

Olen monena vuonna leiponut joulun juustotarjottimelle pieniä ruisnäkkileipiä vaihteluksi vaaleille kekseille. En ole aiemmin kiinnittänyt sen enempää huomiota näkkärien muotoon. Nyt kuitenkin keksin, että tottakai poronäkkärit olisivat paljon hienompia kuin jotkut tylsät neliöt. Löysinkin kaupasta hienon poropiparimuotin. Ongelmaksi kuitenkin koituivat poron sarvet. Ruistaikina olikin rakenteeltaan sen verran hankalaa käsitellä verrattuna pikkuleipätaikinoihin, että monihaaraiset sarvet eivät meinanneet millään irrota muotista. Vaihdoin sitten possumuottiin ja aika hauskoja tuli.Ainekset:
2,5 dl vettä
1 tl suolaa
5dl ruisjauhoja

Sekoita ainekset, anna taikinan levätä hetki. Kauli ruisjauhojen avulla hyvin ohueksi ja ota muotilla haluamasi muotoisia näkkäreitä tai leikkaa taikinapyörällä neliöiksi. Paista 200 asteessa noin 6 minuuttia, ohuina nämä palavat helposti. Näillä ainemäärärillä tulee aika iso määrä näkkäreitä, tavallisen kokoisella piparimuotilla tuli viitisenkymmentä possua. 


Tässä taikinassa käytin jauhoina pelkkää ruista, enkä halunnut laittaa hiivaakaan. Nämä 
ovat siis hyvin pelkistettyjä reseptiltään. Totesin, että taikina kannattaa kaulita aivan millinohueksi, koska nämä ovat hyvin tiiviitä ja liian paksuiksi jätettyinä suorastaan kovia. Kuvassa possun päällä on viipale Valion Ritari -juustoa, herkullinen yhdistelmä! 

Ei kommentteja: