tiistaina, joulukuuta 13, 2016

13. joulukuuta: Lusikkaleivät

Lusikkaleivät ovat pikkuleivistä parhaita! Suvun lusikkaleipämestari oli edesmennyt isoäitini, yritän hänen jalanjäljissään saada vielä jonain vuonna yhtä suussa sulavia lusikkaleipiä valmistettua. Niiden leivonnassa se salaisuus taitaa olla voin ruskistus. Vielä kertaakaan tähän mennessä en ole malttanut voin antaa ruskistua riittävästi. Tänä jouluna yritän taas uudelleen. 

Aikaa vievää lusikkaleipien valmistus toki on, kun taikinaa yksi pikkuleivän puolikas kerrallaan lusikalla muotoilee. Liian isolla lusikalla tehdyt lusikkaleivät eivät makuuni sovi, joten aikaa ja hermoja tähän puuhaan täytyy varata. Lusikan kuuluu olla juuri se oikean mallinen vanha pikkulusikka. Lusikkalaatikossani on yksi juuri tätä tarkoitusta varten oleva lusikka. Kovin pientä määrää kuitenkaan ei kannata tehdä, muutenhan nämä herkkupalat loppuvat kesken!Ainekset:

200 g voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta 

Laita voi kattilaan, anna sulaa ja ruskistua. Jäähdytä voisulaa hetki, sekoita joukkoon sokerit. Sekoita joukkoon yhdistetyt jauhot ja leivinjauhe. Muotoile lusikalla ja asettele pellille. Paista 200 asteessa noin 8 minuuttia, ole tarkkana, etteivät lusikkaleivät tummu liikaa.
Täytä jäähtyneet lusikkaleivät ja kierittele Siro-sokerissa. 

Paras täyte lusikkaleipiin on suvun perinteiden mukaisesti mustaherukkahyytelö. Joku toinen taas vannoo omenahillon tai vadelmamarmeladin nimeen.

Ei kommentteja: