maanantaina, joulukuuta 19, 2016

19. joulukuuta: Hedelmä-pähkinäleipä

Joulu lähestyy huimaa vauhtia, enää viisi yötä aattoon! Eilen nostelin vielä joitain koristeita paikalleen, mutta ehkä joulukoristeiden suhteen vähemmän on enemmän. Pidän mieluummin tunnelman ja värimaailman rauhallisena, kaikkia mahdollisia vuosien aikana kertyneitä koristeita ei ole pakko ripustaa jonnekin.Kiinnitin ikkunaan huopaisia tähtiä teipillä. Jos nämä vähätkin lumet sulavat ennen aattoa, onpa edes jotain lumitähtien näköistä näkyvissä kun ulos ikkunasta vilkuilee. Felix on vakuuttunut, että tein nämä koristelut häntä varten, pentumaisella innostuksella hän on näitä ikkunasta leikkeihinsä irrotellut. 

Joulun parhaisiin leipiin kuuluu hedelmä-pähkinäleipä saaristolaisleivän ja piimälimpun lisäksi. Näistä leivistä 
mitään ei tule leivottua juurikaan muulloin kuin joulun aikaan. Tai saaristolaisleipää ehkä jokusen muunkin kerran vuoden aikana.Olen tehnyt hedelmä-pähkinäleipää vaihdellen eri pähkinöitä ja kuivahedelmiä. Tällä kertaa mauksi pääsi karpalot, rusinat, pähkinät ja auringonkukan siemenet. Kuivahedelmät tekevät makeutta leipään ja pähkinät tuntuvat kivoilta sattumilta. Tämä leipä ei paljoa päällisiäkään kaipaa. 

Ainekset:
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja 
4 dl vehnäjauhoja 
0,5 dl kuivattuja karpaloita
0,5 dl rusinoita
0,5 dl hasselpähkinöitä 
0,5 dl auringonkukansiemeniä

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää joukkoon suola ja jauhot. Lisää pähkinät. Anna taikinan kohota puolisen tuntia. Muotoile kahdeksi leiväksi leivinpaperin päälle pellille. Kohota leipiä reilu puoli tuntia. Pistele leivät ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Ei kommentteja: